Fra hvide flader til farver og former

Anna Taina-Nielsens udsmyking af caféen skal skabe rum til både fantasi og ro for den enkelte beskuer.

Caférummet i Kulturhuset Indre By har længe været præget af store hvide flader fra gulv til loft. Det har Anna Taina-Nielsens kunst lavet om på.

Trekanter i farvelag fra grå, lyserød over i blå og grøn hænger i syv meters højde i caféen, med referencer ud på den levende plads foran kulturhuset, Charlotte Ammundsens Plads. Vi har spurgt Anna ind til processen omkring hendes kunstværk og hvilke tanker, der ligger til grund for udsmykningen.

"Idéen til at hænge trekantede malerier i loftet i forskellige formater og farver, som man muligvis associerer til en form for kaleidoskop eller krystal agtigt billede, opstod i mit arbejde på mit atelier på Amager. Tilfældigvis havde jeg allerede forinden eksperimenteret med malerier hængende og svævende fra loft og væg. Det var derfor oplagt at kombinere de kultur-ansattes efterspørgsel omkring det trekantede format, med mine egne ideer, og skabe en tredimentionel, hængende maleriskulptur."

I Kulturhuset Indre By har der længe været et ønske om at smelte pladsens liv mere sammen med kulturhusets. Meget af det liv der er på Charlotte Ammundsens Plads omkring basket, dans og lignende er nemlig i høj grad afspejlet i de indendørs muligheder, der er i i kulturhuset, med sportsbaner, sal og ikke mindst caféen.

Allerede ved Annas første møde i Kiby begyndte hun at lege med tanken om, at udnytte rummets højde og rummet over vores hoveder, da der var et uudnyttet "space" eller luft-rum i forhallen. Anna har valgt at udnytte mulighederne i det store rum, i ønsket om at skabe en endnu bedre atmosfære og akustik i lokalet, med en større udsmykning i loftet og langs væggen. Udarbejdelsen og ophængning af kunstværket har ikke været helt ligetil, som Anna siger: "Det er altid en udfordring at lave et værk, som skal være stedsspecifikt, men som man fremstiller et andet sted end der hvor værket skal 'bo'. Uanset hvor mange skitser man laver, kan det være tæt på umuligt at visualisere værket i samarbejde med rummet. Derfor er jeg også rigtig glad for resultatet, da det levede op til de tanker og idéer jeg havde gjort mig."

Anna Taina-Nielsen beskriver vægdekorationen som en legende parafrase af udendørs trekanterne på pladsen, der er med til at skabe lidt liv i caféummet. Fronten på caféen har Anna malet i mere stramme trekantede farveflader i samme farveskala, for at skabe et link mellem væg dekorationen og de monumentale betontrekanter på pladsen. Tilsammen danner vægdekorationens mange malerier en helhed og et forløb, og alt afhængig hvilken vinkel man kigger fra, dannes der et nyt motiv, et nyt mønster af farvekombinationer, da ikke to trekanter er ens.

"Dette var også mit mål med udsmykningen," siger Anna. "Farverne minder om vores blå og grønne planet. Værket afspejler jord, vand og himmel; rene elementer med stærke farver, som forhåbentlig vil skabe rum til både fantasi og ro for den enkelte beskuer."

Kunstprojektet er den første større forandring af rummet mod et indbydende og interessant opholdsrum for flere af byens beboere.