Kulturhuset Indre By slår et slag for Green Friday

Københavnerne efterspørger i højere grad muligheder for at bytte og genbruge i stedet for at købe nyt.

Derfor inviterede Kulturhuset Indre By til bytte- og genbrugsevents som alternativ til Black Friday, og det lokkede over 1.000 nysgerrige københavnere til.

I Kulturhuset Indre By har man får alvor sat genbrugskultur på dagsordenen. Det kom blandt andet til udtryk til Deledage, der 24. til 26. november blev afholdt for anden gang som et alternativ til udsalgsfænomenet Black Friday. Deledage går kort fortalt ud på, at man kan aflevere ting, man ikke længere har brug for, ligesom man frit kan snuppe andres afleverede ting med sig hjem.

Det hele er kommet på benene i et samarbejde mellem Kulturhuset Indre By og Teknik- og Miljøforvaltningen.

Kulturliv med mening

Kulturhuset indre By er midt i en forandringsproces, hvor et større fokus på samskabelse og inddragelse af byens beboere stemmer godt overens med den voksende interesse for delekultur. Fra Teknik- og Miljøforvaltningens side er et presserende ønske om at få udnyttet et stort genbrugeligt potentiale af ting, som ellers bliver kørt direkte til forbrænding. En sammenkobling af de interesser har skabt et koncept med plads til udvikling i fremtiden.

”Københavnerne har vist sig at være klar til at dele noget mere. Det handler både om, at vi kommer tættere på hinanden, når vi deler noget med hinanden, og om at gøre København til en grønnere by, hvor vi lader gode ting cirkulere i stedet for at smide dem ud. Da vi i september lavede et testevent, kunne vi se, at der blev taget godt imod initiativet, så nu laver vi Deledage med en pendant til Black Friday, nemlig Green Friday, og har fået sjove, kreative workshops for børn med, som vi glæder os til at introducere Københavnerne for,” lyder det fra Alexandra Panowski, kulturkoordinator for kulturhuset Indre By.

Også i Teknik- og Miljøforvaltningen er der positive ting at sige om det nye koncept.

”Jeg er ikke i tvivl om, at københavnerne vil tage godt imod Green Friday, hvor kongstanken netop er at bytte sig til nyt. Det er efterhånden mange år siden, at vi introducerede de første byttehylder i de københavnske gårde, og vi oplever generelt, at københavnerne er meget interesserede i at bytte eller give deres brugte ting videre i stedet for at smide ud. Byttemarkederne er i høj kurs på byens genbrugsstationer, og vi tester løbende, hvordan vi kan gøre det nemt for københavnerne at aflevere gamle ting, som man ikke selv skal bruge mere, men som kan komme andre til gode,” siger teknik- og miljøborgmester Morten Kabell.

Årets vellykkede Deledage betyder, at Kulturhuset Indre By og TMF er enige om at forsøge at genskabe succesen i 2018.