Københavns Kommunes logo

50 år med den frie abort

Historiker Dorthe Chakravarty folder historien om retten til den frie abort ud efterfulgt af debat med Sex og Samfund, Institut for Menneskerettigheder, Dansk Jordemoderforening og Information.

Abort er en grundlæggende frihedsrettighed i det danske samfund. I 2023 er det 50 år siden, at loven om retten til fri abort blev vedtaget. I dette debatarrangement kigger vi på den frie abort i et historisk perspektiv, og vi ser på, hvordan det ser ud i samtiden. Hvad skete der i årene op til at loven om fri abort trådte i kraft, hvem var forkæmperne, og hvordan lod det sig gøre, at Danmark som ét af de første lande i verden indførte kvinders ret til selvbestemmelse over egen krop? Det giver historiker Dorthe Chakravarty et bud på med sit foredrag om den frie aborts historie.

Hvordan ser det ud med abortrettighederne i 2023, i Danmark og internationalt?

Flere lande ruller retten til fri abort tilbage og i en dansk kontekst, hvor de færreste drømmer om at debattere selve rettigheden, er nyere drøftelser som grænsen for abort og kvindes alder til debat. Er det på tide at justere en 50 år gammel lov?

Samtidig er abort fortsat et sårbart emne for nogle, og samtalen om abort har måske brug for mere plads i offentligheden og en accept af, at alle oplevelser og følelser omkring abort er ok.

Til denne paneldebat vil vi diskutere forskellige aspekter ved retten til fri abort. Vi kommer også omkring juridiske, samfundsmæssige, globale, menneskerettigheds-, personlige og sundhedsfaglige indspark.

Første del:
Dorthe Chakravarty: Da loven om den frie abort blev vedtaget
Sigrid Nygaard: Oplæg om artikelserien »Abortfortællinger« i Information

Anden del:
Debat om den frie abort i dag.

𝐈 𝐩𝐚𝐧𝐞𝐥𝐞𝐭:

𝐌𝐨𝐝𝐞𝐫𝐚𝐭𝐨𝐫: Dorthe Chakravarty, historiker og journalist.

𝐀𝐧𝐧𝐢𝐤𝐚 𝐅𝐫𝐢𝐝𝐚 𝐏𝐞𝐭𝐞𝐫𝐬𝐞𝐧, forsker, Institut for Menneskerettigheder.

𝐒𝐢𝐠𝐫𝐢𝐝 𝐍𝐲𝐠𝐚𝐚𝐫𝐝, fotojournalist, Information, og initiativkvinde bag »Abortfortællinger« bragt i Information.

𝐌𝐞𝐭𝐭𝐞 𝐑𝐨𝐭𝐞𝐬𝐚𝐧, næstforperson, Dansk Jordemoderforening

𝐒𝐞𝐱 𝐨𝐠 𝐒𝐚𝐦𝐟𝐮𝐧𝐝 𝐨𝐠 𝐀𝐥𝐥𝐢𝐚𝐧𝐜𝐞𝐧 𝐟𝐨𝐫 𝐟𝐫𝐢 𝐚𝐛𝐨𝐫𝐭, 𝐓𝐁𝐀

Kontakt

Kulturhuset Indre By, Salen

Charlotte Ammundsens Plads 3

1359 København K
Del med